Semesterläsning for dummies (och för alla er andra)
May 25th, 2009
Av Tiina Kristoffersson (Stilton Finland)

Jag gillar att läsa svenska damtidningar inför sommaren. I Femina till exempel har man varje år en lista av pocketböcker som man rekommenderar för sommarläsning. Som agent har jag alltid lite dåligt samvete om jag läser böcker bara för skojs skull. Har man endast 24 timmar i dygnet så gäller det att läsa böcker som man har nytta av. (Idiotisk tanke förstås, men jag är väl inte den första människan i världen som resonerar lite knäppt när det gäller att bruka tiden.) Sådana böcker som jag anser är bara för skoj sparar jag till semestern.

I början på mars åkte jag till Röda Havet för att dyka. Vi vistades fem dagar på en båt där man dyker i grupp fyra till fem gånger om dagen. Tänkte att nu ska jag vara riktigt smart och tog med mig Leena Parkkinens debutroman Sinun jälkeesi, Max (Efter dig, Max) som Finlands största dagstidning beskrev som bokvårens händelse. Här ska det minsann slås två flugor i en smäll. Business och pleasure – here I come!

Först efter resan insåg jag att knäppare val än så kunde man knappt ha gjort. Jag fastnade i min lilla hytt med manuskriptet och låtsades som att jag hade fått magsjuka och därför var tvungen att skippa vartannat dyk. Jag kunde helt enkelt inte slita mig från berättelsen om de siamesiska tvillingarna Max och Isaac som föddes i Tyskland i början på 1900-talet och vars moster sålde bröderna till cirkus. Jag slukade berättelsen om bröderna och deras lidelsefulla mansätare till väninna, Iris, som är huvudpersonerna i denna underhållande bok fri från bitterhet och billig sentlimentalitet. Min resekamrat var förstås sur på mig, som bara låg där i hytten och läste bok. Det blev inte speciellt många dykningar, och inte kan jag skryta med att ha sett en haj heller. Jo, förresten — ett par delfiner lyckades jag spotta genom hyttfönstret. Vill ni veta vilken bok som förstörde dykningsresan, får ni helt enkelt ta och läsa den. Kan ni inte finska, så får ni nöja er med en kort sammanfattning här på Stiltons blogg. Än så länge.

Och sensmoralen av det hela? Spara inte godbitarna till semester utan låt de hellre förstöra nattsömnen när livet är som mest hektiskt och semestern känns som en en evighet bort.