Onödiga mellanhänder
August 15th, 2009
Av Tiina Kristoffersson (Stilton Finland)

Helsingin Sanomat (som ju är Finlands största morgontidning med monopol på Sanningen) har i dag listat ut åtta utmaningar som bokbranschen kommer att stöta på i närmaste framtiden. Utmaningarna har man samlat ihop från "bokbranschens innersta krets" anonymt. (Visst låter det spännande och betryggande? Jag menar "innersta kretsen" måste ju per definition ha tillgång till hemligstämplat material, som vi andra dödliga inte skulle komma åt. Alltså måste det som skrivs vara Sannningen.)

Här kommer listan som Helsingin Sanomat pysslat ihop:

1. Läromedel- och fackbokutgivningen kommer att minska. Internet tar över och kommunerna har inte pengar att satsa på läromedel.

2. Förlagen kommer att slås ihop. Under sommaren har man exempelvis spekulerat om att Finlands äldsta förlag Gummerus kommer att köpas av det Bonnierägda Tammi.

3. Erfarna förläggare lämnar de stora förlagen och startar eget. En duktig förläggare tar med sig duktiga författare. Så blev det exempelvis med bröderna Siltala som lämnade WSOY, Finlands största förlag, och startade eget. Med sig tog de ett antal välkända författare, som Leena Lander och Kari Hotakainen.

4. Kvinnorna tar över högsta ledningen i förlagen. Finlands tre största förlag, WSOY, Tammi och Otava, har numera var sin kvinna i högsta toppen. Den manliga dominansen har brutits. Detta menar man gynnar bokbranschen, eftersom män med utbildning i ekonomi eller juridik inte kan förstå sig på litteratur medan en kvinna med humanistisk utbildning visst kan lära sig siffrorna.

5. Bästsäljande författare sökes. Sofi Oksanens Puhdistus sålde 130 000 ex förra året och nu söker alla förlag desperat efter unga och "edgy" författare som kan skriva en bok som får tryckmaskinerna att sjunga.

6. Deckare säljer som smör även i fortsättningen. Deckare är numera inte bara spännande underhållning utan i bästa fall även samhällskritisk och seriös litteratur.

7. Litteraturexporten ökar, men värdet av exporten är än så länge så obetydligt att för de flesta författare är en egen agent en onödig mellanhand.

8. E-boken ökar i populäritet sakta. Det kommer att ta minst fem år innan e-boken hittar läsare i Finland.

För svenskar och andra skandinaver är detta väl inga nyheter. Men om ni riktigt noga studerar listan så lyser den finska egenarten tydligt igenom. Uppenbarligen har man exempelvis missat helt att även kvinnor kan vara ekonomer och jurister och t.o.m. behärska både siffror och litteratur. (För att inte skapa onödig tumult så håller jag tyst om den välkända teorin som förklarar att när makten försvinner från en viss bransch, lämnar männen båten och kvinnnorna tar rodret.)

Deckare har vi tydligen inte heller uppfattat som seriös litteratur innan svenskarna slog igenom med sina deckarförfattare. Store bror visar fortfarande vägen för oss.

Och vem i övriga Norden skulle seriöst påstå att agenter är onödiga mellanhänder på den internationella marknaden? I Finland verkar man fortfarande tycka att själv är bäste dräng och då är det som författare bara att kuta i väg till bokmässan i Frankfurt och övertala utländska förläggare att köpa rättigheterna.

Så till sist: Varför just fem år för e-boken att slå igenom? Hur mäter man det? För att man i Sovjet förr i tiden använde just fem år för att planera ekonomin och sysselsättningen, så det måttstocket ska vi i den finska bokbranschen fortfarande använda oss av, eller?

Så mycket som jag älskar Finland så måste jag ändå erkänna: Ibland blir man trött.