Jakten efter Glasnyckeln
May 14th, 2009
Av Tiina Kristoffersson (Stilton Finland)

Smått avundsjukt har jag följt upp den svenska deckarframfarten i Europa och resten av världen. Den skandinaviska deckaren är ett varumärke i sig tack vare alla fantastiska Glasnyckeln-vinnare. Glasnyckeln har delats ut till den bästa nordiska kriminalromanen eller -novellsamlingen sedan 1992. Första Glasnyckeln delades ut till Henning Mankell. Sedan dess har Sverige fått Glasnyckeln sex gånger, Norge fem gånger, Danmark tre gånger och Island två gånger. När det gäller Island är det Arnaldur Indriðason som fått priset två gånger.

Finland fick delta i tävlingen första gången 1997. Jag förmodar att det var språket som gjorde att Finland hölls utanför de fem första åren. Än idag ska Finlands bidrag till tävlingen översättas först till svenska, norska eller danska. Om inte boken i fråga är skriven på svenska från första början, vill säga. Detta ställer naturligtvis krav på översättaren som sällan har överflödigt med tid på sig att genomföra översättningen. För att inte tala om en proffsig redaktör. Må hända är det just därför som jag inte direkt kan skryta med finska framgångar när det gäller Glasnyckeln. Det är väl lite som i schlagerfestivalen. Därför är jag extra stolt över att kunna presentera deckarvärldens egen Lordi, nämligen en äkta finsk Glasnyckeln-vinnare med en helt originell röst. Tio år tog det, och 2007 kammade Matti Rönkä hem priset. Året innan hade han vunnit Finlands eget Årets ledtråd-pris.

Rönkäs huvudperson, en fd. KGB-agent, Viktor Kärppä, är en underhållande figur. Han är född och uppvuxen i Sovjet men har flyttat till Finland som vuxen. Han vill så gärna skapa ett nytt liv som en hederlig affärsman i sitt nya hemland, men dess värre är det inte helt lätt att skaka av sig det gamla livet. Fyra böcker om Viktor Kärppä har det blivit och den femte boken på finska ges ut till hösten. I Tyskland har Viktor Kärppä tagits emot med öppna armar. Första romanen belönades med det prestigefyllda Deutscher Krimi Preis. Näst i tur står Holland. Vi får se hur länge det dröjer innan Viktor tar resten av Norden med storm. I väntan på det stora nordiska genombrottet, kan du kasta en blick på den här trailern:

href="http://www.vimeo.com/6230839"