Hallonbåtsflyktingen erövrar Sverige
September 27th, 2009
Av Tiina Kristoffersson (Stilton Finland)

Miika Nousiainen är inte Stilton’s författare men vad gör man inte för sina landsmän. Miika’s debutroman Hallonbåtsflyktingen gavs ut i början på september av Brombergs. Så här beskriver man Miikas roman på Brombergs hemsida:

”Mikko Virtanen har ett problem. Han vill inte längre vara finsk. Han vill inte vara den där tysta och grubblande typen med ångestkänslor och dåligt självförtroende. Istället vill han vara svensk! Efter vissa inledande svårigheter går det vägen. Mikko blir Mikael Andersson, en vältalig äkta man och familjefar från Göteborg. Priset blir högt, men vad gör man inte för att få leva i världens bästa land?

Hallonbåtsflyktingen är en roman fylld av humor och en hyllning till Sverige men samtidigt en ironisk blinkning från vårt grannland i öster.”

Boken är riktigt rolig men samtidigt ganska sorglig. Eller så är det bara jag som känner mig ledsen när jag läser om Mikko Virtanen som så gärna vill vara svensk. Jag kan nämligen väldigt väl identifiera mig med Mikko eftersom jag som 19-åring packade mina väskor, tog båten till Sverige och flyttade i egensydda kläder till Uppsala. Jag skulle nog ha gett min högra hand för att betraktas som en av svenskarna. Idag känner jag mig riktigt nöjd som finskaste av alla finnar. Jag älskar att prata samma språk som majoriteten i Finland. Jag tycker att det är skönt när ingen frågar mig om jag är en utlänning när jag öppnar munnen. (Däremot inser mina landsmän på en gång när jag börjar prata att jag kommer från västra Finland, vilket i Helsingfors uppfattas som något oändligt roligt.) För mig innebär inte finskhet instängdhet eller tyst grubblande. Jag tycker att Stilton-Emma har fattat poängen med Finland. ”Det är så himla mycket tango i finnarna”, sa hon till mig i Göteborg när vi diskuterade nordbor. Finnar kan vara väldigt känslomässiga och ”pang på rödbetan”. Det kanske är så att ibland behöver man sen sin egen nationalitet och identitet från lite längre ifrån.

Svenska Dagbladet om Hallonbåtsflyktingen:
http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/artikel_3452271.svd


Posted in: Thing we like